Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-08@05:25:13 GMT

درمان و علائم آبله مرغان / آبله مرغان در بارداری

تاریخ انتشار: ۱۲ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۲۸۰۳۰۳

درمان و علائم آبله مرغان / آبله مرغان در بارداری

همشهری تندرستی: با نزدیک شدن به فصل بهار؛ بیماری شایع ویروسی آبله مرغان از خواب زمستانی خود بیدار شده و بعضی از کودکان را به خود مبتلا می کند. همان طور که می دانید آبله مرغان یکی از بیماریهای شایع ویروسی است که عامل آن ویروس واریسلا زوستر از خانواده هرپس ویروس ها بوده و بیشتر باعث علائم بالینی خفیف تا متوسط بدون عوارض جدی حاد در کودکان می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شیوع این بیماری در کشورهایی مانند ایران که بیماری در آنها به صورت اپیدمیک شیوع پیدا می کند معمولا فصلی و بیشتر در فصل بهار است و در کشورهایی که به علت واکسیناسیون روتین کودکان بیماری به صورت انک گیر واندمیک بروز می کند ارتباط چندانی با تغییرات فصلی ندارد. به همین منظور دکتر امیر بهرامی احمدی، پزشک و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، درباره انتقال و راههای درمانی این بیماری مسری بهاره در این مطلب توضیحات کاملی را به شما ارائه می دهند تا شما درباره این بیماری در کمین نشسته بیشتر اطلاعات کسب کنید و اگر کودک دلبندتان دچار این بیماری شد، سریعا آن را تشخیص داده و برای درمان اقدام کنید.

آبله مرغان بیماری است که در هر سنی می تواند روی انسان تاثیر گذاشته و او را مبتلا کند اما جالب است بدانید که شیوع این بیماری در بین کودکان زیر ۱۰ سال بسیار و بالاتر از بزرگسالان است . اگر در دوران کودکی با این بیماری دست و پنجه نرم نکنید باید بگوییم که در بزرگسالی باید درد بیشتری را با بیماری زونا تجربه کنید. شاید این ا دلیلی بر اصرار مادرها برای گرفتن آبله مرغان کودکان شان از دیگر بچه های مبتلاست. دکتر امیر بهرامی احمدی دراین باره به همشهری تندرستی می گوید: «تمام کودکان با یک سیستم دفاعی به دنیا نمی آیند و باید به این نکته دقت داشته باشید که بدن کودک آمادگی پذیرش همچین بیماری را دارد. به همین منظور بدون آگاهی از وضعیت جسمی آنها هرگز این کار را نکنید.»

چرا آبله مرغان بابهار می آید؟

 این بیماری اکثرا در هوای معتدل بیشتر شیوع پیدا می کند. از آن جا که فصل بهار نه گرمی تابستان و نه سردی زمستان را دارد؛ آبله مرغان به راحتی در بین کودکان رواج پیدا می کند. حال اگر کودکی در شهری معتدل تر زندگی کند درصد ابتلا به این بیماری در آن کودک بیشتر است.

 مصونیت نوزادان

 دکتر امیر بهرامی احمدی به همشهری تندرستی می گوید: «گر مادر نوزادی که از شیر مادر خود تغذیه می کند قبلا مبتلابه آبله مرغان شده باشد، نوزاد تا چند ماه در مقابل ابتلا به این بیماری مصون است، ولی با رشد نوزاد و نزدیک شدن به یکسالگی این مصونیت از بین می رود.»

علائم آبله مرغان

 این بیماری همراه با یک تب خفیف و بی حالی کودک شروع می شود. علائم تقریبا شبیه به گرفتن سرماخوردگی خفیف است و همراه با سردرد و گلودرد یا گاهی بادل درد شدید در نوزادان شروع می شود؛ البته بعد از دیده شدن دانه های قرمز ممکن است که خیلی زود این علائم که مانند سرماخوردگی است از بین برود. علت این بیماری ویروسی به نام واریسلا زوستر است

خال خال های دوست نداشتنی

دکتر امیر بهرامی احمدی می گوید: این جوش های قرمز آبدار معمولا در بین بچه ها به ۲۵۰ تا ۳۰۰ دانه می رسد؛ دانه هایی که ممکن است کودک تان کلافه کند؛ پس بهتر است مرتب کودک را به حمام برده تا با آب خنک این خال خال های پر از درد تسکین یابد اما اگر کودکتان خوش شانس باشد و نوع خفیف این بیماری را بگیرد فقط با چند دانه از این تاول ها روی پوستش مواجه می شوید.

واکسن آبله مرغان

 خوشبختانه واکسن آبله مرغان می تواند از کودکان در رده سنی حساس محافظت کند اما همان طور که می دانید این واکسن در داخل ایران شایع نیست و مورداستفاده قرار نمی گیرد. در کشورهای پیشرفته تمام کودکان دوازده تا پانزده ماهه این واکسن را دریافت می کنند و تکرار این واکسن را در چهار یا شش سالگی هم مجدد انجام می دهند.

انتقال بیماری از چند روش صورت می گیرد؟

راه های انتقال بیماری به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم انجام می شود. ۱) به این معنا که فرد در انتقال مستقیم، از طریق تماس با ترشحات بزاقی فرد بیمار آلوده می شود. به این صورت که فرد بیمار ۴۸ ساعت قبل از بروز علائم بیماری و ظاهر شدن جوشها در سطح بدن می تواند از طريق ترشحات ابزاقی و ترشحات دستگاه تنفسی افراد دیگر را آلوده کند. ۲) در روش غیر مستقیم از طریق بر خورد از دست کودک سالم به وسیله ای که فرد مبتلا مانند (اسباب بازی، میز مهد کودک و دیگر اشیا) در و مدت زمان بیماری اش به آنها دست زده. ویروس روی وسایل نشسته و فرد جدید با دست زدن به آن مبتلا می شود. دقت داشته باشید که فرد مبتلا، دو روز قبل و حتی پنج روز بعد از بیماری می تواند و ویروس را به فرد میزبان انتقال دهد و او را به سرعت بیمار کند. پس اگر کودکتان دچار ضعف سیستم ایمنی بدن یا بیماری های دیگر مانند آسم هستند و به صورت مرتب کورتن مصرف می کنند هرگز آنها او را در ارتباط مستقیم یا غیرمستقیم با این افراد قرار ندهید. از دو روز قبل تا هفت روز بعد از بیماری این ویروس در بدن فرد مبتلا قرار دارد و می تواند کودکان دیگر را به راحتی مبتلا کند.

عوارض و مضرات آبله مرغان برای بدن

 بیماری آبله مرغان کاملا مسری است، به طوری که اگر کودک سالم در هر سنی با کودک مبتلابه آبله مرغان تماس پیدا کند، ویروس مستقیما از راه هوا یا به وسیله ترشحات دهان و بینی کودک بیماری وارد دستگاه تنفس کودک سالم شده و پس از ۱۰ تا ۱۲ روز (حداکثر ۱۴ تا ۱۷ روز) علائم بیماری در او ظاهر می ش ود. این دوران را دوره «کمون می نامند. در این دوران، ویروس در بدن تکثیر می شود ولی علائمی در فرد دیده نمی شود. بعد از گذشت دو روز دانه یا جوش های برآمده قرمزرنگ روی پوست دیده می شوند و کم کم تبدیل به تاول می شوند؛ این تاول های صورتی رنگ دارای کیسه هایی از آب هستند که در صورت ترکیدن ممکن است فرد دیگری را مبتلا کنند و جای آن برای همیشه روی پوست باقی بماند. این دانه های خارش دار پس از دو هفته تغییر رنگ داده و به قهوه ای تیره خشک شده تبدیل می شود. این فرایندی است که در طول این بیماری روی پوست کودک انجام می شود. دکتر امیربهرامی احمدی می گوید: «بروز این برآمدگی ها معمولا از سر، صورت، قسمت سینه یا پشت کمر شروع می شود و با گذشت یک روز در کل بدن پخش می شود. مدت بهبودی بین پنج تا ۱۰ روز است. ضمن این که تاول ها نباید دست کاری شود.

بارداری پرخطر

دکتر امیر بهرامی احمدی در گفت و گو با همشهری تندرستی بر این نکته تاکید می کند که ابتلا به آبله مرغان در ماههای اول بارداری بسیار خطرناک است و عوارض بسیار شدیدی را به همراه دارد. عوارضی مانند سقط جنین، زایمان زودرس، نقص سیستم عصبی و ... اما اگر ابتلا به بیماری در ماه های بالاتر صورت گیرد خطرش بسیار کمتر است. خانم های بارداری که به این بیماری مبتلا می شوند باید زیر نظر متخصص ایمنی، بعضی آنتی بادی های مخصوص به این ویروس را دریافت کنند تا به جنین شان صدمه ای وارد نشود. البته اگر مادر در هفته پایانی حاملگی دچار این بیماری شود در هنگام تولد روی پوست نوزاد نقاط قرمزرنگ زیادی را می بینید. این نوزادان به سرعت بعد از تولد باید تا موقع بهبودی کامل تحت نظر پزشک متخصص قرار گیرند.

چه افرادی نباید این واکسن را بزنند؟

کودکانی که دچار عیب ایمنی هستند و به آبله مرغان مبتلا می شوند، همچنین کودکانی که در نتیجه انتشار این ویروس، دچار تورم مغز می شوند یا کبد و ریه آنها گرفتار می شود، باید هرچه زودتر جهت درمان آبله مرغان در بیمارستان بستری شوند و هرگز واکسن آبله مرغان را دریافت نکنند. همچنین خانم های باردار یا آن دسته از خانم هایی که قصد باردار شدن را دارند باید از زدن این واکسن منع شوند.

روش های درمانی

 دکتر امیر بهرامی احمدی درباره درمان این بیماری می گوید: «در این دوران باید دست کودک مبتلا شده را مرتب بشویید و برای جلوگیری از خاراندن، مادر باید ناخن های کودک را کوتاه کند. همچنین استراحت در منزل واجب است و نباید کودک به محیط های عمومی برود تا این بیماری را به دیگران انتقال دهد. در درمان آبله مرغان کودکان، اگر کودک تب دارد، مادر می تواند به او استامینوفن دهد. از مهم ترین روش های درمان آبله مرغان، نپوشاندن لباس های تنگ و زیاد به کودک است. اگر لباس زیاد و تنگ به کودک پوشانیده شود یا اتاق نگهداری کودک گرم باشد، بدن او عرق می کند و خارش دانه ها زیادتر می شود؛ بنابراین مادر باید لباس های کودک را کم کند و زود به زود لباس های او را عوض کند. رژیم غذایی کودک بهتر است در مدت بیماری، بیشتر از مایعات باشد. لوسیون کالامین D برای این تاول ها مناسب است. داروهای ضد حساسیت مانند آنتی هیستامین ها هم می تواند به کم شدن خارش ها کمک کند. اگر کودک به سنی رسیده است که می فهمد، باید به او گوشزد کنید که دانه های آبله مرغان بدن، به خصوص دانه های آبله مرغان صورت خود را نخاراند تا دانه ها زخمی نشود و عفونت نکند و در نهایت جای زخم باقی نماند.

رژیم غذایی مناسب برای آبله مرغان

طی دوران بیماری مصرف غذاهای حاوی لسیتین مثل ماست، ماهی، گوشت تازه، سبزی ها، پنیر و شیرارگانیک و میوه هایی مثل: سیب، گلابی و آناناس برای مبارزه با ویروس آبله مرغان بسیار موثر است. توجه داشته باشید که از مصرف آجیل و تخمه، غلات، پیاز و سیر به مقدار زیاد و میوه هایی مانند انگور ، پرتقال، گریپ فروت، توت، شکلات و کافئین طی این مدت بپرهیزید. دکتر امیر بهرامی احمدی معتقد است باید در این دوران از مایعات زیاد استفاده کنید تا جبران کم آبی بدن در طول بیماری آبله مرغان شود. توجه داشته باشید که رعایت رژیم

غذایی می تواند تا حدی علائم آبله مرغان را کاهش دهد، با این حال بهتر است با استفاده از داروهای ارائه شده به بهبود سریع تر کودک کمک کنید.

منبع: فردا

کلیدواژه: آبله مرغان بهار بیماری کودکان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۲۸۰۳۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درمان سرمازدگی حیوانات + بررسی علائم

ما در این مقاله سعی بر آشنایی شما با سرمازدگی حیوانات را داریم. حیوانات و بخصوص حیوانات خانگی مانند انسان‌ها دارای افت دما بدن می‌باشند و این امر باعث سرمازدگی آن‌ها می‌شود، البته روش‌هایی برای مقابله با این اتفاق وجود دارد که در ادامه مقاله به آن می‌پردازیم.

علائم سرمازدگی حیوانات چه می‌باشد؟

به گزارش هپی پت، سرما زدگی در حیوانات متفاوت علائم متفاوتی دارد، اما تمامی آن‌ها دارای یک علامت مشترک هستند، که می‌توان آن را این گونه بیان کرد، سرماز زدگی در حیوانات در ابتدا با تغییر رنگ وخاکستری شدن آن‌ها نشان داده می‌شود و اگر در معرض گرما قرار بگیریند پوست آن‌ها قرمز می‌شود تمامی محل سرمازده دچار تورم می‌شود و این عمل بسیار دردناک است در زمان سرما زدگی ضربان قلب به شدت افت می‌کند.

جدا از آن بدن حیوانات دارای تاول وزخم می‌شود و ه شدت سطح هوشیاری آن‌ها پایین می‌آید، به یاد داشته باشید بسیاری از حیوانات دارای بدن بسیار سردی می‌باشند و خواب الودگی جز علائم سرمازدگی می‌باشد.

درمان سرمازدگی حیوانات

برای درمان این بیماری باید به آرامی به حیوان خود نزدیک شوید و اگر حیوان شما دچار استرس شد آن را با دست خود ثابت کنید و با حوله گرم آن را گرم کنید و حوله را دور بدن آن بپیچید. بعد از ان می‌توانید با قرار دادن حیوان خود در محلی گرم آن را به شرایط اولیه باز گردانید در صورت مشاهده علائم سرمازدگی حیوان خود را به کلینیک ببرید.

پیشگیری سرمازدگی حیوانات

شما می‌توانید با رعایت برخی نکات از سرمازدگی حیوان خود جلوگیری کنید، برای مثال حتما محل زندگی حیوان شما گرم و مناسب باشد، دمای انجا با دمای بدن حیوان شما همخوانی داشته باشد. در فصل زمستان سعی کنید از غذا‌های چرب و پروتئین دار بیشتر استفاده کنید، چرا که این کار باعث سوخت و ساز بیشتر بدن می‌شود و بدن را در دمای مناسب نگه می‌دارد. باید به باد داشته باشید حیوانات مانند تابستان، در هوای سرد نیز به اب نیاز دارند.

سرمازدگی سگ چگونه می‌باشد؟

سرمازدگی در تمامی حیوانات به خصوص سگ‌ها و گربه‌ها به وجود می‌آید، شما می‌توانید با رعایت نکات پیشگیری از این مورد پیشگیری و جلوگیری کنید، اما در صورت بروز این مشکل می‌توانید با مراجعه به دامپزشک مشکل خود را حل کنید، البته به یاد داشته باشید با مراحل بسیار جزئی امکان حل این مسئله وجود دارد، شما می‌توانید با گرم نگه داشتن حیوان خود با حوله گرم و انتقال آن به اتاقی با دمای مناسب این مشکل را حل کنید.

چه زمانی سرمازدگی حیوانات کشنده است؟

زمانی سرمازدگی در حیوانات کشنده است که قسمت‌هایی از بدن آن‌ها مثل دم بی حرکت شود، در این صورت باید دم آن را قطع کنید البته باید بدانید سرمازدگی در زمانی که بدن آن‌ها سیاه شود ودچار رنگ پوستی کدر باشد خطرناک می‌باشد.

به علت سرما بسیاری از حیوانات سطح هوشیاری خود را از دست می‌دهند و با ورم کردن انواع نقاط بدن کن کم حیوان شما بیهوش شده وخواهد مرد. باید به یاد داشته باشید اگر گربه شما دچار سرمازدگی شدید باید سریعا آن را نزد دامپزشک ببرید.

جدول اطلاعات

ما در این بخش قصد داریم چکیده‌ای از اطلاعات این مقاله را به صورت جدول در اختیار شما قرار دهیم، چرا که شما می‌توانید به راحتی از اطلاعات کلی این مقاله استفاده کنید.

غذای مفید برای سرمازدگی   رژیم کربوهیدرات، آب گوشت، گوشت له شده

اقدامات برای سرمازدگی       مراجعه به دامپزشک، انتقال به مکان گرم

پیشگری از سرمازدگی          استفاده از غذا‌های چرب و پروتئین دار، خوردن آب

علائم سرمازدگی                  تغییر رنگ پوست، افت شدید ضربان قلب، تورم اندام

درمان سرمازدگی                 استفاده از حوله گرم، دمای مناسب، مراجعه به دامپزشک

سرمازدگی حیوانات در فصل زمستان

بسیاری از حیوانات در فصل زمستان به دلیل نداشتن شرایط مناسب دچار سرمازدگی می‌شوند، بسیاری از گربه‌ها و سگ‌هایی که در خیابان زندگی می‌کنند دچار سرمازدگی می‌شوند، در فصل زمستان حتما در هنگام استفاده از ماشین موتور خود را چک کنید چرا که بسیاری از گربه‌ها به دلیل سرما در شب، در کنار موتور‌های ماشین می‌مانند. اگر می‌توانید در این فصل برای حیوانات ولگرد و سرگردان مکانی را در نظر بگیرید تا میزان مرگ و سرمازدگی آن‌ها بسیار کم‌تر شود.

غذا‌های مفید برای درمان سرمازدگی حیوانات

شما باید بدانید با تغذیه درست می‌توانید دوره سرما زدگی را در حیوانات کم کنید. باید در رژیم غذایی حیوانات کربوهیدرات و آب گوشت و غذا‌های پروتئین دار استفاده کنید چرا که با استفاده از این غذا‌ها سوخت و ساز بدن بیشتر می‌شود و سریع‌تر به حالت طبیعی و دمای معتدل می‌رسد.

اقدامات لازم در زمان سرمازدگی حیوانات

یخ زدگی به کاهش بیش از حد دما بدن می‌گویند، و این اقدام امکان دارد مربوط به عضو یا تمام بدن باشد. در بیش‌تر موارد برای قسمت‌هایی مانند دم و دست و پا اتفاق میوفتد چراکه بیش‌تر در معرض سرما قرار دارند. سرما زدگی بیش‌تر در فضا باز و در هوای سرد اتفاق می‌افتد، البته امکان بروز آن در ماشین‌های حمل کننده نیز می‌باشد چراکه بسیاری از حیوانات از روی کنجکاوی به آن محل سر می‌زنند.

اگر حیوان شما دچار یخ زدگی شد می‌توانید اقدامات زیر را نیز انجام دهید. می‌توانید حیوان خود را به محلی گرم انتقال دهید و سریعا آن را نزد دام پزشک ببرید، از گرم کردن ناحیه یخ زده و سرما زده خود داری کنید و هرگز ناحیه یخ زده حیوان خود را ماساژ ندهید، هرگز از آتش، بخاری و دیگر اجسام برای گرم کردن حیوان سرما زده خود استفاده نکنید. شما می‌توانید با مراجعه به کلینیک حیوانات سریعا مشکل خود را حل کنید.

لباس مناسب جهت پیشگیری از سرمازدگی حیوانات

شما می‌توانید برای پیشگیری از سرما زدگی حیوان خود از انواع لباس‌های موجود استفاده کنید چراکه لباس یک لایه پوششی در مقابل سرما می‌باشد و امکان جلوگیری از سرما را دارد، اما به یاد داشته باشید اگر حیوان شما دچار سرما زدگی شد باید سریعا لباس و قلاده آن راجدا کنید، چراکه اگر لباس حیوان شما خیس شده باشد می‌تواند باعث اتفاق دوباره سرما زدگی شود. به یاد داشته باشید سرما زدگی یک وضغیت خطر ناک برای حیوان شما باشد و می‌تواند منجر به مرگ آن شود. سرما زدگی می‌تواند در زمان‌هایی که دما هوا بالا‌تر از ۰ است نیز اتفاق رخ بدهد.

کدام حیوانات بیشتر سرمازده می‌شوند؟

در بیش‌تر مواقع حیوانات دارای پوششی مناسب و پوستی زخیم هستند، اما این اتفاق می‌تواند در حیواناتی با پوششی کم اتفاق بیوفتد البته ناگفته نماند تمامی حیوانات در معرض این خطر می‌باشند و این مورد بستگی به قرار گرفتن آن‌ها در محیطی با دما کم می‌باشد. حیواناتی مانند خرگوش، گربه، سگ، انواع پرندگان و خوکچه‌های هندی رخ دهد. به یاد داشته باشید با پیشگیری از سرما زدگی می‌توانید جلو این اتفاق را بگیرید.

تغییر رنگ پوست در زمان سرمازدگی حیوانات

حیوانات در زمان سرما زدگی دچار تغییر رنگ در پوست خود می‌شوند در برخی از موارد اگر شدت سرما زدگی بسیار زیاد باشد پوست آن‌ها دچار صدمه و تغییر رنگ شدید می‌شود، امکان وجود سفتی عضلات و کبودی وجود دارد، در بیش‌تر مواقع پوست آن‌ها کمی کبود می‌شود، اما اگر میزان سرما زدگی زیاد باشد پوست آن‌ها رنگ خاکستری و یا سیاه می‌شود.

مسمومیت با ضد یخ در حیوانات

باید به یاد داشته باشید مراقب ضد یخ‌ها باشید چراکه این مواد شیمیایی در برخی از موارد ظاهر، بو و طعم بسیار خوش ایندی برای حیوانات دارند. این ماده دارای طعم شیرینی می‌باشد و این امر باعث جذب حیوانات می‌شود، اما به یاد داشته باشید این مواد بسیار خطرناک و کشنده است، در صورت استفاده توسط حیوان حتما باعث مرگ آن می‌شود باید به یاد داشته باشید در زمستان مراقب حیوانات بی سرپناه باشید و در صورت توان برای آن‌ها سرپناه بسازید.

اگر دز زمستان به فکر پیاده روی با حیوان خود هستید باید بدانید در هنگام پیاده روی باید به نمک و مواد شیمیایی که برای از بین بردن یخ زدگی استفده می‌کنند باشید، چراکه بالشتک‌های پای حیوانات نمی‌توانند آن مواد را تحمل کنند و امکان مشکلات پوستی می‌باشد.

سرمازدگی حیوانات آکواریومی هم ممکن است؟

حیوانات آکواریومی نیازمند شرایط محیطی استانداردی هستند تا سلامت و راحتی آن‌ها حفظ شود. یکی از عوامل مهم در این شرایط دما است. در فصل‌های سرد سال آکواریوم‌ها ممکن است با چالش‌های سرمازدگی حیوانات آکواریومی مواجه شوند. یخ زدگی از جمله مشکلاتی است که می‌تواند بر زندگی آبزیان تأثیر گذار باشد.

یخ می‌تواند بر روی سطح آب تشکیل شده و مشکلات تنفسی و دسترسی به اکسیژن را ایجاد کند. همچنین آفتاب درمانی می‌تواند در فصل‌های سرد به یک مشکل تبدیل شود.

نور مستقیم خورشید در این فصول به همراه دمای پایین می‌تواند به آفتاب سوختگی حیوانات آبزی منجر شود. همچنین افت حاد دما و تغییرات ناگهانی می‌توانند باعث سرمازدگی و استرس حیوانات آبزی بشود.

برای جلوگیری از این مشکلات مهم است که دمای آب در آکواریوم در محدوده مناسبی نگه داشته شود و در صورت امکان از سیستم‌های گرمایشی استفاده شود. همچنین استفاده از پوشش‌های نوری مخصوص می‌تواند از آفتاب درمانی جلوگیری کند. ارائه منابع اکسیژن به طور مداوم و جلوگیری از تغییرات ناگهانی دما نیز به حفظ سلامت حیوانات آکواریومی کمک می‌کند.

نگاهی به آسانه تحمل حیوانات در سرما

هر گونه حیوان اعم از آکواریومی، خانگی یا وحشی دارای آستانه تحمل حرارت و سرما مشخصی است که براساس محیط طبیعی و فیزیولوژی حیوان تعیین می‌شود. این آستانه تحمل توسط عوامل مختلفی از جمله ساختار بدنی، مکانیسم‌های تنظیم حرارت بدن و سابقه فیزیولوژیکی تعیین می‌شود. برای مثال برخی از حیوانات مثل خزندگان نسبت به دما‌های پایین تحمل کمتری دارند، زیرا بدن آن‌ها به دما‌های بالاتر عادت دارد و مکانیسم‌های تنظیم حرارت بدنشان برای مقابله با سرما کمتر توسعه یافته است.

همچنین برخی از حیوانات مهاجر مثل مرغ‌ها می‌توانند بهتر از حیواناتی همچون بومیان سردسیر، با تغییرات دمایی سریع سازگاری پیدا کنند. این حالت به خاطر توانایی آن‌ها در جستجوی منابع غذایی و محیط زیست‌های جدید است.

برخی از حیوانات می‌توانند در شرایط سرمایی شدید زندگی کنند، مانند گوزنان قطبی یا خرس‌های قطبی که در دما‌های بسیار پایین رشد یافته اند. این حیوانات از مکانیسم‌هایی مانند پوشش چربی، الگو‌های رفتاری خاص و تغییرات فیزیولوژیکی مثل ترکیب خون با افت موقتی دما برای حفظ حرارت بدن استفاده می‌کنند.

با این حال بسیاری از حیوانات دارای مکانیسم‌های تطبیقی هستند که امکان مقابله با دما‌های مختلف را فراهم می‌کنند. این مکانیسم‌ها ممکن است شامل تغییرات فیزیولوژیکی مثل تغییرات در فعالیت سلول ها، تنظیم ترشح هورمون‌ها و حتی تغییرات در رفتار‌های جمعیتی و اجتماعی باشد. در نهایت هر حیوان دارای یک محدوده طبیعی از دما برای بقا و رشد است که بسته به نوع حیوان و شرایط زیستی آن متغیر است. افزایش یا کاهش از این محدوده می‌تواند به آسیب به سلامتی و حتی بقا حیوانات منجر شود.

سرمازدگی حیوانات می‌تواند سبب قطع عضوشان شود؟

سرمازدگی می‌تواند در برخی حالات به قطع عضو‌های حیوانات منجر شود، اما این موضوع وابسته به نوع حیوان و شدت سرمازدگی است. برخی از حیوانات قدرت تحمل به سرما بسیار زیاد دارند و می‌توانند با شرایط سرمایی سخت مقابله کنند در حالی که برخی دیگر حساس‌تر هستند.

در برخی از حالات سرمازدگی می‌تواند به یخ زدگی منجر شود. یخ زدگی وقتی اتفاق می‌افتد که اندام‌های حیوان به ویژه اندام‌هایی که دور از مرکز بدن قرار دارند (مانند گوش‌ها و یا پاها) به طور مستقیم در معرض با سطح یخ قرار گیرند.

در نتیجه بافت‌های حیاتی از جمله عروق خونی ممکن است آسیب ببینند و در موارد شدیدتر این بافت‌ها ممکن است بمیرند و قطع عضو رخ دهد. به عنوان مثال در برخی از حیوانات خزنده کوچک مانند سوسمار‌ها در صورتی که به مدت طولانی در شرایط سرمازدگی باشند، ممکن است اندام‌های آن‌ها قطع شود.

علاوه بر یخ زدگی، سرمازدگی می‌تواند به مشکلات دیگری نظیر آفتاب سوختگی و تخریب بافت‌های عضلانی منجر شود. این مشکلات ممکن است به دلیل کاهش جریان خون به اندام‌ها در شرایط سرمایی باشد.

در هر صورت مهم است که حیوانات در معرض دما‌های سرد به شکل مناسبی نگهداری شوند و اگر به هر دلیلی به سرمازدگی درآیند، اقدامات فوری برای گرم کردن و بازگرداندن آن‌ها به وضعیت طبیعی انجام شود تا از وقوع مشکلات جدی‌تر جلوگیری شود.

کدام حیوانات دچار سرمازدگی نمی‌شوند؟

تقریباً همه حیوانات با قدرت تنظیم دما و بدنی خود ممکن است در شرایط سرمازدگی قرار گیرند. با این حال برخی از حیوانات که به طور طبیعی در محیط‌های سرد زندگی می‌کنند یا از مکانیسم‌های ویژه‌ای برای مقابله با سرمازدگی برخوردارند، از شدت تأثیرات سرما کمتر دچار مشکلات می‌شوند. این حیوانات عبارتند از:

حیوانات قطبی

اصطلاح سرمازدگی به معنای مواجهه با خطرات سرما و آسیب‌های آن برای حیوانات است. اغلب حیوانات قطبی از جمله نهنگ‌های قطبی، ببرها، خرس‌های قطبی و گونه‌های دیگری از حیوانات در شرایط سرمای بسیار شدید و دما‌های پایین قرار می‌گیرند.

این حیوانات با تطبیقات فیزیولوژیکی و رفتار‌های خاصی که به آن‌ها اجازه می‌دهد در مقابل سرما مقاومت کنند از سرمازدگی جلوگیری می‌کنند. برای مثال ببر‌ها و خرس‌های قطبی دارای لایه‌های ضخیم پوست و چربی هستند که برای حفظ حرارت بدنشان در شرایط سرمای بسیار شدید موثر است.

همچنین برخی از نهنگ‌های قطبی از طریق تنظیمات فیزیولوژیکی مانند جریان خون و حفظ دمای بدن در حدود ثابت از سرمازدگی جلوگیری می‌کنند؛ بنابراین این حیوانات قطبی به دلیل تطبیقات فیزیولوژیکی خاص و مکانیسم‌های خاص حفاظتی که دارند از سرمازدگی جلوگیری می‌کنند.

پنگوئن‌ها

پنگوئن‌ها از جمله حیواناتی هستند که اغلب دچار سرمازدگی نمی‌شوند و به خوبی به شرایط سرمایی آب‌های سرد اقیانوسی اقیانوس جنوبی و قطب جنوبی تطبیق یافته اند. این حیوانات زندگی شان را در مناطق یخی و سرمایی به خوبی مدیریت می‌کنند. برخی از ویژگی‌ها و رفتار‌هایی که از پنگوئن‌ها در مقابل سرما دیده می‌شود به آن‌ها کمک می‌کند تا از سرمازدگی جلوگیری کنند.

لک لک‌ها

لک لک‌ها از گروه حیواناتی هستند که به خوبی از سرمازدگی جلوگیری می‌کنند. این حیوانات در مناطق مختلف جغرافیایی، از مناطق گرم سیر گرفته تا مناطق سردسیر زندگی می‌کنند. به عنوان مثال این حیوانات دارای لایه‌های پشمی ضخیمی هستند که به عنوان عایق حرارتی عمل می‌کند. این لایه‌های پشمی از از دست دادن حرارت بدن در محیط جلوگیری می‌کند و دمای بدن را در حد مطلوب نگه می‌دارد. لک لک‌ها توانایی بالایی در تطبیق با شرایط محیطی را دارند. این حیوانات می‌توانند در شرایط گرم سیر تا سردسیر و مراتع بلند زندگی کنند.

توانایی تغییر محیط زیست و تغییرات شدید دما به آن‌ها این امکان را می‌دهد که از سرمازدگی جلوگیری کنند. لک لک‌ها برخی از فعالیت‌های گروهی را در زندگی خود دارند. این شامل مهاجرت‌های گروهی به مناطقی با شرایط محیطی مطلوب‌تر می‌شود. رفتار گروهی به آن‌ها این امکان را می‌دهد که با تغییرات شرایط محیطی مختلف موازات داشته باشند و بهترین شرایط را برای زندگی انتخاب کنند.

درمان سرمازدگی سگ و گربه تفاوت دارد؟

درمان سرمازدگی برای سگ و گربه به نسبت مشابه است، ولی ممکن است بسته به ویژگی‌ها و نیاز‌های هر یک از این حیوانات تفاوت‌هایی داشته باشد. در هر دو مورد اعمال گرما به طور تدریجی از اهمیت بالایی برخوردار است.

این اقدام باید با دقت صورت گیرد تا حیوان از شوک حرارتی جلوگیری شود. ارائه مکان‌های گرمایی مانند پتو‌ها یا بخش‌های گرم در خانه و حتی لباس‌های گرم برای حیوانات می‌تواند به بهبود وضعیت آن‌ها کمک کند. تغذیه مناسب و مغذی نیز در هر دو مورد حائز اهمیت است.

اطمینان از تأمین نیاز‌های تغذیه‌ای حیوانات به میزان کافی به بازسازی بافت‌های آسیب دیده و افزایش حرارت بدن کمک می‌کند. در مورد گربه ها، آن‌ها ممکن است به دلیل رفتار طبیعی‌تر و بیشتر خود به دفعات از پناهگاه‌های گرم‌تر و دور از سرما استفاده کنند.

از این رو ایجاد محیط داخلی گرم و دلپذیر برای آن‌ها مهم است. در نهایت در هر دو مورد اگر وضعیت بهبود نیابد یا علائم نیاز به مراقبت تخصصی دامپزشکی داشته باشد مراجعه به دامپزشک امری ضروری است. دامپزشک با توجه به نیاز‌ها و ویژگی‌های هر حیوان برنامه درمانی مناسب را تنظیم و مشاوره لازم را ارائه می‌دهد.

سوالات متداول

در هنگام سرما زدگی سگ چه اقداماتی باید انجام دهید؟

شما باید بدانید حیوانات مانند انسان از هیپوترمی یا سرما زدگی رنج می‌برند. شما می‌توانید حیوان خود را به محلی گرم انتقال دهید و قلاده آن را جدا کنید، در اطراف آن حوله و پتو گرم شده قرار دهید و اگر متوجه شدید حیوان شما هوشیاری خود را از دست داده است می‌توانید با مراجعه به کلینیک مخصوص حیوانات سر بزتید.

علائم سرمازدگی حیوانات چیست؟

سرما زدگی دارای علائم مشخصی می‌باشد و در زمان بروز آن شما می‌توانید با اقدامات لازم آن را حل کنید. در مرحله اول پوست حیوان بسیار سرد و دارای رنگی کبود می‌باشد، حیوان شما به شدت میلرزد امکان دارد عضلات آن بسیار سفت شود و در مراحل حاد‌تر حیوان شما سخت نفس بکشد و هوشیاری خود را از دست بدهد.

پوست در مرحله یخ زدگی به چه رنگ در می‌آید؟

امکان دارد حیوانی که دچار یخ زدگی شده است علائم ظاهری مانند سفید شدن بسیار زیاد پوست و یا مومی یا زرد شدن پوست و همچنین در مراحل حاد‌تر رنگ خاکستری را روی پوست آن مشاهده کنید. امکان بی حس شدن قسمت یخ زده بسیار زیاد می‌باشد.

اقدامات اشتباه درباره سرما زدگی حیوانات چیست؟

امکان دارد حیوان شما دچار سرما زدگی شده باشد و با اقدامات اشتباه شما وضیعت آن وخیم‌تر شود. هرگز نباید پوست حیوان سرمازده را ماساژ داد و یا برای گرم شدن ان از آتش و بخاری استفاده کنید و باید در صورت انجام اقدامات اشتباه سریعا آن را نزد دامپزشک ببرید.

دیگر خبرها

  • ناهنجاری گوژپشتی چگونه مشخص و درمان می‌شود؟
  • توصیه‌هایی برای مقابله با بیماری آسم
  • ناهنجاری گوژپشتی چگونه تشخیص و درمان می‌شود؟
  • علت افزایش آمار آبله‌ مرغان در ایران چیست؟
  • ۲ دلیل مهمِ افزایش آمار آبله‌ مرغان در ایران/ کدام کودکان آبله مرغان نمی‌گیرند؟
  • واکسیناسیون بیش از ۷۰ هزار راس دام علیه بیماری آبله در هفتکل
  • ۲ دلیل مهمِ افزایش آمار آبله‌ مرغان در ایران | کدام کودکان آبله مرغان نمی‌گیرند
  • رفلاکس معده؛ نشانه‌ها، علل و راه‌های درمان آن
  • درمان سرمازدگی حیوانات + بررسی علائم
  • مداخله به‌هنگام، راه کنترل نشانه‌های اوتیسم